Posted by: raaboffshore | January 29, 2009

3 Tips untuk Mendapat Kerja di ‘Offshore’

3 Tips untuk Mendapat Kerja di ‘Offshore’ by RAAB.

Dengan keadaan ekonomi yang agak terumbang ambing sekarang ni, industri oil & gas juga terkena tempiasnya tapi taklah seteruk industri elektronik dan sebagainya yang mula gulung tikar. Cuma, mungkin ada effect dari segi pengambilan pekerja yang dibekukan, progress project yang slow, dan sebagainya. Tapi, perkara ni akan kembali normal selepas ekonomi dunia kembali elok seperti sedia kala.

jobs

So, ramai yang cuba memohon untuk mendapatkan pekerjaan dalam industri ini.  Untuk bersaing dalam mendapatkan tempat dalam sesebuah organisasi, kita kena cuba walau apa cara sekalipun untuk mendapatkan kerja tu. But make sure, biar bersaing secara sihat. Kat sini, 3 tips yang boleh anda semua cuba untuk mendapatkan pekerjaan di ‘offshore’:-

  1. Cari info ditempat atau di web yang ‘moderate’. Seperti yang kita ketahui, ramai orang yang akan layari Jobstreet dan sebagainya untuk ‘search’ pekerjaan yang ada di pasaran. Sesetengah orang tidak tahu ada pelbagai laman web lain lagi yang turut menawarkan kerja seperti Jobs.db, Jobseekers dan sebagainya. Korang leh gak tengok kat paper macam The Star, NST pada setiap Sabtu. Kat situ ada gak ruang-ruang yang menawarkan kerja di ‘offshore’. Cara lain, anda leh taip ‘senarai company oil & gas di Malaysia’ di Googles, Yahoo dan sebagainya. Kadang-kadang ada sesetengah company ni, ada laman web sendiri. Kebanyakan yang aku jumpa, mesti ada section ‘career’. So, leh apply kat situ.
  2. Buat kerja macam seorang Detektif. Kita selalu hantar resume kita dengan membabi buta sahaja tanpa mengkaji kepada siapa kita hantar, adakah resume kita sampai pada orang yang betul dan bla bla. Cari betul-betul alamat company oil & gas ni dan senaraikan. Kita tengok mana biasanya pekerja-pekerja ni makan? Buat kawan dengan diaorang. Selidik siapa yang sebenarnya buat keputusan dalam recruit orang. Anda juga boleh ‘pass’ contact anda pada sesiapa yang boleh recommend anda. So, banyak cara yang boleh anda cuba. Kalau nak lagi senang, mintak rakan-rakan anda yang bekerja dalam O & G recommend kan.
  3. Pastikan andabersedia awal-awal document/cetificates yang berkaitan. ‘Offshore’ pelantar minyak adalah dibawah akta dan undang-undang maritim. Pastikan anda ada asas atau basic tentang benda-benda ni. Ada sesetengah sijil atau passport yang diperlukan untuk anda menjejak kaki di platform bergantung rig mana yang anda kerja.Some jobs also need you to have an Offshore Survival Certificate and probably a Helicopter Underwater Escape Training (HUET) Certificate along with it. Kalau kita nak jadi welder, sijil kemahiran welder mestilah kaw kaw punya. Orang tengok sijil pun takut. Yang paling penting sekali, kita mesti clear apa jawatan yang kita pohon. Jangan letak ‘any related post’ atau sebagainya. Nanti anda dapat kerja bersihkan tandas baru tau :). Bekerja di ‘offshore’ tak semestinya bergantung pada kelayakan, umur dan sebagainya. Benda ni macam bagaimana kita nak survive dalam hutan la. Semuanya bergantung pada bagaimana cepatnya korang, how quickly can you short-circuit the usual job hunting and recruitment process? That is how quickly you will get yourself on board an oil rig. Good luck.
About these ads

Responses

  1. lagi?

  2. berdoalah banyak2…….

  3. saya berminat nak keje offshore
    dalam projek installation
    tq

  4. abg,klu gurl ade peluang ke nk keje offshore?

  5. saya, nak sgt keje di offshore…family sya org ssh…tp sya tak tau mcm mana nak dptkan keje ni….kelayakan plk mmg saya x da…tp saya yakin sekali saya dah kerja, saya akan bt yg terbaik…hmmm, mcm mana ya??

    • susah sebenarnya bila xde kelayakan ni..saya cadangkan sambung blaja kalau berkesempatan…sekarang ni masing2 look for qualiffication

    • ryan: semua orang amat berminat untuk menceburi dalam oil n gas mungkin disebabkan gaji yang ditawarkan. Tapi, gaji adalah soal yang kedua. Apa yang penting untuk en ryan, ialah knowledges atau skill sebab tanpa ni macam mana mau bekerja. Saya nasihatkan en ryan menyambung pelajaran ke ikm atau institut yang menawarkan beberapa kursus berkaitan dengan skill seperti welding, NDT dan sebagainya. Sekiranya mempunyai diploma, boleh apply INSTEP Terengganu and become their techinician.

  6. cara yg ke dua lebih recommended, walaupun sy ada kawan dlm O & G, kena tunggu 4 tawun baru ade peluang join the organization, alhamdulillah :)

    • haha…ni typical to work in oil n gas…biasalah guna cable otherwise kena tengok luck bcoz there are 1000 out there waiting to join ong

      • as for now, im in the pipeline engineering dept, but as being mentioned by the seniors, all of them are multipurpose individuals, will be rotated all around the departments, structure, piping, naval arch, what is the prediction for our market value after five years working in O&G? To be specific im in a consultant

      • Joe, may I know which line you are. Are you Piping Engineer? With that experience I think you can jump into client side but for me let you have 8 to 10 years then you go. I believe currently u are Engineer level, but after 8 yrs maybe you can become Senior engineer. So it is advisable to stay until they offer u better wage and also new post.:)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: